دانستنی های شیمی

خواص و کاربردهای مواد شیمیایی

دانستنی های شیمی

خواص و کاربردهای مواد شیمیایی

دانستنی های شیمی

در این وبلاگ به ارائه مطالب کاربردی در مورد خواص ویژگی ها و کاربردهای مواد شیمیایی مختلف پرداخته میشود.ارائه اطلاعات عمومی و محتوای جذاب در مورد علم شیمی و مواد شیمیایی مختلف از اهداف اصلی این وبلاگ است .

  • ۰
  • ۰

بوراکس  یا همان سدیم تترا بورات که با فرمول شیمیایی Na2B4O7.10H2O ترکیبی از اسید بوریک ،سدیم اکسید  و اب میباشد و میتوان گفت فرمی از سدیم بورات طبیعی است .بوراکس از کلمه گلیستن که به معنای براق میباشد گرفته شده است . کانی این ماده براق میباشد .این ماده به صورت  خشک و هیدراته میباشد . فرم ابدار ان به صورت پنتا هیدرات و دکا هیدرات میباشد.

خصوصیات

این ماده یک نمک قلیایی است

شکل ظاهری :پودر سفید و بلوری

جرم مولی :201.22 گرم بر مول خشک

دانسیته :2.4 گرم بر سانتی متر مکعب خشک

نقطه ذوب:743 درجه سانتی گراد خشک

نقطه جوش : 1575 درجه سانتی گراد خشک

حلالیت در اب: 31.7 گرم در لیتر

 

بوراکس یا دی سدیم بورات از سنگ معدن بورات استخراج میشود به صورت طبیعی از کانی های منبع ان استخراج میشود. و روش های محدودی برای تولید صنعتی آن وجود دارد . این ماده که معمولا فرم پنتا دارای 5 مولکول آب و فرم دکا دارای 10 مولکول آب میباشد . پس از شکستن سنگ معدن بورات آن را در محلول آبی برگشتی جوشان که جاوی بوراکس میباشد حل میکنند. کلوخه های رس موجود در این دوغاب برای شفاف ساختن محلول جدا میشوند و برای کریستالیزاسیون محصول مورد نظر در دمای مخصوص از خنک کننده های تبخیری استفاده میشود.

کاربرد های بوراکس

بوراکس دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی و ضد قارچ دارد . به همین دلیل از این ماده برای افزایش قدرت پاک کنندگی در مخازن شوینده استفاده میشود.

این ماده به منظور از بین بردن رسوب و جرم در سرامیک در پاک کننده های سرامیکی استفاده میشود. برای شستشوی فرش ها میتوان از محلول آبی بوراکس استفاده کرد . علاوه بر خاصیت شوینده این ماده میتواند حشرات موذی مثل کک که در پرز و الیاف فرش و تشک زنئگی میکند را نابود کند.علاوه بر کاربرد این ماده به منظور شوینده . این ماده به عنوان منبع عنصر بور شناخته میشود بنابر این میتوان از بوراکس به مقدار اندک به خاک اضافه کرد که باعث رشد درخت های سیب جوان میشود . عنصر بور برای رشد کافی بذر و میوه ها لازم میباشد.برای از بین بردن علف های هرز میتوان از محلول آبی بوراکس استفاده کرد. برای زدودن زنگ زدگی از روس سطوح آهنی و ظرف و ظروف خانگی میتوان از محلول بورکس که شامل  بوراکس ،اب گرم و اب لیمو میباشد استفاده کرد.

این ماده دارای کاربرد گسترده ای در کشاورزی میباشد .

با از ابین بردن رطوبت مازاد از پوسیدگی گل و شکوفه ها جلوگیری میکند.

افزودن ان به خاک میتواند افات ریشه را از بین ببرد وبرای از بین بردن علف های هرز مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد بوراکس در صنایع غذایی ممنوع میباشد زیرا میتواند باعث بروز سرطان کبد شود اما برای نگهداری خاویار ،نودل،برنج بخار پز و... در امریکا و اندونزی مورد استفاده قرار گرفته شده است.

 

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی