دانستنی های شیمی

خواص و کاربردهای مواد شیمیایی

دانستنی های شیمی

خواص و کاربردهای مواد شیمیایی

دانستنی های شیمی

در این وبلاگ به ارائه مطالب کاربردی در مورد خواص ویژگی ها و کاربردهای مواد شیمیایی مختلف پرداخته میشود.ارائه اطلاعات عمومی و محتوای جذاب در مورد علم شیمی و مواد شیمیایی مختلف از اهداف اصلی این وبلاگ است .

۱۲ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سولفات منگنز که دارای فرمول شیمیایی MnSO4 میباشد ماده شیمیایی سفید رنگی است که در دو فرم خشک یا هیدراته تولید میشود . فرم ابدار این ماده شیمیایی به صورت یک ابه با مونو هیدرات ،سه ابه یا تترا هیدرات ،پنج آبه یا پنتا هیدرات و هفت آبه یا هپتا هیدرات میباشد.

خواص و ویژگی ها

 

نوع

خشک

مونوهیدرات

تترا هیدرات

هپتا هیدرات

فرمول شیمیایی

 

 

 

 

وزن مولی

151.001 گرم بر مول

  169.02گرم بر مول

223.07 گرم بر مول

277.11گرم بر مول

شکل ظاهری

جامد سفید رنگ

جامد سفید رنگ

جامد سفید رنگ

جامد سفید رنگ

دانسیته

3.25 گرم بر سانتی متر مکعب

2.95گرم بر سانتی متر مکعب

2.107 گرم بر سانتی متر مکعب

 

نقطه ذوب

710 درجه سانتی گراد

27 درجه سانتی گراد

 

 

نقطه جوش

850 درجه سانتی گراد

 

 

 

حلالیت در اب

52 گرم در 100 میلی لیتر در 5 درجه سانتی گراد

70 گرم در 100 میلی لیتر در 70 درجه سانتی گراد

حلالیت

بسیار محلول در متانول – نامحلول در اتر و اتانول

 

این ماده از واکنش بین دی اکسید منگنز با اسید سولفوریک تولید میشود.در دمای 900 درجه کوره دی اکسید منگنز در اسد سولفوریک حل شده که در این واکنش گرافیت به عنوان عامل کاهنده حضور دارد .در نهایت پس از تصفیه و تبخیر سولفات منگنز تولید میشود.

کاربردها

این ماده دارای کاربردهای بسیاری در بخش های مختلف صنعت میباشد. یکی از کاربردهای این ماده استفاده از ان در فرایند استخراج فلز روی است .زیرا این ماده دارای خواصی از جمله تثبیت کنندگی گوگرد و اکسیژن زدایی است .در صنعت فولاد سازی به ویژه تولید اهن این ماده بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در فرمولاسیون فولاد ضد زنگ و الیاز های الومینیوم از این ماده استفاده میشود.

علاوه بر استفاده از این ماده در صنعت فولاد سازی ، میتوان گفت عمده ترین مصرف ابن ماده در کشاورزی به عنوان کود شیمیایی تامین کننده منگنز مورد نیاز گیاه است . محل ذخیره عنصر منگنز در گیاهان شاخه و برگ است و علایم کمبود عنصر منگنز با زرد شدن برگ ها و رشد سرشاخه ها نمود پیدا میکند. در خاک های اهکی که عناصر معدنی کمی دارند کمبود این عنصر بیشتر رخ میدهد  و میتوان گفت اغلب در خاک های قلیایی که دارای PH بالا هستند این کمبود شایع است .این عنصر در فرایند تنفس گیاهان نقش اساسی دارد .که عامل فعال شدن آنزیم های مختلفی مثل نیتیریت ردوکتاز میشود.بنابراین استفاده از کود به میزان کافی باعث افزایش فرایند فوتوسنتز و رشد در گیاه میشود.  این کود به صورت خشک و محلول  مورد استفاده قرار میگیرد.

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

دی متیل فرمامید که با نام اختصاری DMF نیز شناخته میشود به عنوان یکی از پرکاربردترین حلالهای مورد استفاده در صنعت در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد.

خصوصیات

این ماده از جایگزین شدن گروه دی متیل امین به جای گروه هیدروکسیل در اسید فرمیک تولید میشود .فرمول شیمیایی آن HCON(CH3)2 است شکل ظاهری آن به صورت مایعی روشن و شفاف است.گرید صنعتی این ماده  بویی همانند امین ها دارد اما نوع خالص ان بی بو است. دارای نقطه جوش بالا  152 الی 154 درجه سانتی گراد است . دانسیته این ترکیب 0.948 گرم بر میلیلیتر است. و نقطه ذوب ان -60 درجه سانتی گراد میباشد. در حضور اسید ها یا باز های قوی مانند سدیم هیدروکسید یا اسید کلریدریک ناپایدار است و بر اثر تجزیه شدن به دی متیل امین تبدیل میشود.وزن مولی این ترکیب 73.095 گرم بر مول است.

روش تولید

برای تولید دی متیل فرمامید از فرایند کربونیلاسیون متانول در حضور یک کاتالیست بازی یا یک فلز استفاده میشود. فرایند کربونیلاسیون به دو روش انجام میشود .اول ینروش فرایند کربونیلاسیون متانول در حضور کاتالیست بازی مثل سدیم متااکسید.و دومین روش واکنش کربونیلاسیون مستقیم دی متیل امین در حضور کاتالیزور بازی یا فلزی میباشد.علاوه بر سدیم متواکسید ترکیبات دیگری مانندد پنتا اکسید و رزین های تبادلی انیونی  مورد استفاده قرار میگیرد.

موارد مصرف حلال دی متیل فرمامید

عمده ترین مورد مصرف این حلال در گذشته در سراسر جهان در تولید مواد دارویی و الیافی از جنس اکریلیک بود که با گذشت زمان دی متیل استامید جایگزین این ماده در صنعت ریسندگی و تولید الیاف اکریلیک شد. با وجود این جایگزینی هنوز هم در برخی نقاط دی ام اف در تهیه و تولید این الیاف مورد استفاده قرار میگیرد. در صنعت داروسازی این ماده به عنوان حلال کاربرد زیادی دارد . برای مثال در فرایند کریستالیزاسیون از این حلال استفاده میشود.علاوه بر داروسازی و تولید الیاف اکریلیک یکی دیگر از صنایع پر مصرف این حلال در تولید چرم میباشد . این حلال برای رسوب دادن پلی اورتان بر روی سطح چرم مورد استفاده قرار میگیرد.این ماده به عنوان حلال مواد شیمیایی و پلیمرهایی مثل پلی وینیل کلراید،کوپلیمر وینیل کلراید –وینیل استات ،پلی امید ها و... کاربرد دارد.

این ماده سمیت کمی دارد اما ضروری است هنگام کار کردن با ان نکات ایمنی رعایت شده و MSDS محصول به دقت مطالعه شود.

این ماده جاذب رطوبت است و شرایط نگهداری از ان در حضور نیتروژن خشک میباشد .این اده در گرید خالص برای فلزات خوردگی ایجاد نمیکند اما برای مس ،قلع و الیاز های این فلزات اسیب زا است .

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

سیانور سدیم با فرمول شیمیایی NaCN یکی از مواد شیمیایی معدنی و بسیار سمی است که در صنعت به خصوص در معادن به منظور استفاده در فرایند استخراج طلا از معادن مورد استفاده قرار میگیرد. روش تولید این ماده از واکنش بین مواد سدیم هیدروکسید با هیدروژن سیانید مطابق با واکنش زیر میباشد .

HCN + NaOH → NaCN + H2O

خصوصیات فیزیکی

 

شکل ظاهری این ماده شیمیایی صنعتی به صورت پودر ،قرص و کریستال میباشد.

از جمله خصوصیات فیزیکی این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرمول شیمیایی:NaCN
  • وزن مولی 49.0072 گرم بر مول
  • شکل ظاهری:پودر کریستالی سفید رنگ با بویی مانند بادام –به صورت گرانول یا قرص نیز تولید میشود.
  • دانسیته :1.59 گرم بر میلیلیتر
  • نقطه ذوب :564 درجه سانتی گراد

این ماده جاذب رطوبت است و شرایط نگهداری از ان مستلزم استفاده از ظرف مناسب به جهت جلوگیری از جذب کردن رطوبت محیط میباشد .این ماده که یکی از نمک های عیدروژن سیانید میباشد در اب به شدت هیدرولیز میشود  و گازهای سمی هیدروژن سیانید ازاد میکند .علاوه بر هیدرولیز این مادهدر محلول ابی .کریستال های ان نیز میتواندد با جذب بخار اب از محیط گاز سمی هیدروژن سیانید ازاد کنند .بنابریان شرایط نگهداری از این ماده باید طبق موارد ذکر شده در MSDS محصول و رعایت نکات ایمینی باشد .از واکنش دادن سیدم سیانید با هیدروژن پراکسید میزان سمیت ان کاهش پیدا میکند .محصول این واکنش سدیم سیانات است که سمیتی کمتر دارد.

موارد کاربرد

اصلی ترین کاربرد سیانور سدیم در معادن فلزات گرانبها به خصوص طلا برای استفاده در فرایند استحصال به روش سیانوراسیون میباشد. در کنار استفاده از این ماده در فرایند استخراج طلا میتوان از ان در پروسه های آبکاری فلزات ،داروسازی و واکنش های شیمیایی کاربرد دارد.این ماده به دلیل اینکه یک ماده شیمیایی سمی میباشد در تولید مواد حشره کش و افت کش نیز کاربرد دارد.

در فرایند ابکاری به خصوص در ابکاری فلزاتی مثل کادمیوم ،روی ، مس، برنج و برخی از فلزات گرانبها استفاده میشود. به کار بردن این ماده در حمام های ابکاری با ایجاد یون های فلزی منجر به تشکیل کمپلکس های پایدار میشود. کمپلکس های پایدار تولید شده باعث قرار گرفتن رسوبات تخت تاثیر پتانسیل الکتریکی مناسب باشد و در نتیجه باعث بهبود فرایند ابکاری و لایه نشینی ذرات بر روی سطوح مورد نظر میشود.

سمیت

سمی بودن سیانور سدیم به شدت بر سلامت موجودات زنده تاثیر میگذارد .تماس پوستی ،استنشاق بخارات و بلع این ماده منجر به مسمویت ده و حتی خوردن مقدار کمی از ان با کاهش اکسیژن مورد نیاز بدن منجر به مرگ میشود .

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

استئارات لیتیوم که نمک لیتیوم و اسید استئاریک میباشد یکی از مواد به کار رفته در صنعت تولید لاستیک به شمار میرود .استئارت لیتیوم یکی از نمکهای اسید چرب است که از واکنش اسید استئاریک با لیتیوم هیدروکسید تولید میشود. اولین کاربرد نمک های اسید چرب فلزاتی مانند سدیم و پتاسیم استفاده از انها به عنوان پاک کننده است زیرا ساختمان مولکولی انها این توانایی را دارد که هم به اب متصل شوند و هم به مولکول های غیر قطبی مثل روغن .صابون فلز لیتیوم بر خلاف صابون فلزات دیگر مانند سدیم و پتاسیم که کاربرد شوینده و پاک کنند دارند ،در صنعت به عنوان یکی از مواد اولیه تولید گریس لیتیوم مورد استفاده قرار میگیرد. صابون فلز لیتیوم که از واکنش نمک لیتیوم با یک اسید چرب به وجود می اید .برای تولید صابون های مبتنی بر لیتیوم از واکنش صابونی سازی تری گلیسیرید ها با استفاده از هیدروکسید لیتیوم یا کربنات لیتیوم بهره میبرند.این صابون ها یعنی صابون های لیتیومی یکی از اجزای روان کننده و مواد آزاد کننده در دمای بالا مورد استفاد قرار میگرند .

خصوصیات فیزیکی

فرمول شیمیایی:C18H35LiO2

وزن مولی:290.42گرم بر مول

شکل ظاهری:پودر جامد و سفید رنگ

حلالیت در آب: نامحلول

دانسیته:1.025 گرم بر سانتی متر مکعب

نقطه ذوب:220 درجه سانتی گراد

گریس لیتیوم جیست؟

همانطور که گفته شد گریس های لیتیوم مخلوطی از روغن و صابون لیتیوم هستند اما در برخی از فرولاسیون های دیگر موادی بیشتری به این ترکیب افزوده میشود مانند PTFE و گاهی دی سولفید مولیبدن.استفاده از گریس های مبتنی بر لیتیوم در صنعت به دلیل دارا بودن خواصی مثل چسبندگی به فلز ،عدم خوردگی ،مقاوت دمایی و مکانیکی بالا ،دمای قطره ای 190 ای 220 درجه سانتی گراد ،مقاومت کافی در برابر رطوبت و...به عنوان یک روان کننده خوب در کاربردهای خانگی و صنعتی مانند خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.

از دیگر کاربردهای این ماده که به عنوان صابون  اسید استئاریک و یکی از نمک های فلز لیتیوم شناخته میشود به استفاده از ان در فرایند تولید الاستومر اشاره کرد .از کاربردهای عمومی این ماده به استفاده از ان به عنوان گریس های روان کننده با مقاومت بالا دربرابر آب و دمای بالا و پایین اشاره کرد .این خواص باعث میشود این ماده در صنایع گسترده ای همچون تولید هواپیما ،ماشین سازی و ساخت ماشین الات سنگین اشاره کرد . خواص ضد خوردگی این ماده باعث میشود درصنعت نفت و گاز به عنوان عامل ضد خوردگی مورد استفاده قرار گیرد.

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

سدیم هیدروکسید یا کاستیک سودا با فرمول شیمیاییNaOH است که به دلیل خاصیت قلیایی کاربردهای بسیاری در صنعت دارد. این ماده به سه شکل پرک ،گرانول و مایع تولید میشود .فرم جامد این ماده بسیار جاذب رطوبت است و میتواند بخار آب موجود در هوا را به خود جذب کند . pH سدیم هیدروکسید 12 است این ماده بسیار قلیایی سوزآور و خورنده است .از این ماده در تولید بسیاری از محصولات شوینده و مواد شیمیایی استفاده میشود.

                     

خواص و ویژگی ها

فرمول شیمیایی:NaOH

وزن مولی: 39.997 گرم بر مول

نقطه ذوب: 318 درجه سانتی گراد

نقطه جوش:1388  درجه سانتی گراد

Ph(در محلول 05/0 درصد وزنی ):12

روش تولید

برای تولید کاستیک سودا از روش الکترولیز سدیم استفاده میشود .با استفاده از این واکنش کلر گازی ،هیدروژن ،و محلول ابی سدیم هیدروکسید تولید میشود.

(2NaCl(aq) + 2H2O(l) → H2(g) + Cl2(g) + 2NaOH(aq

 

برای انجام واکنش الکترولیز از سه مدل سل الکترولیتی میتوان استفاده کرد:

1-سل کاستنر-کلنر 2- سل دیافراگمی نلسون 3-سل غشایی

کاربردها

کاربرد بسیار زیاد سدیم هیدروکسید در صنایع مختلف مانند تولید مواد شیمیایی غیر معدنی ،تولید مواد آلی،صنایع تولید کاغذ،تولید سورفکتانت و صنایع نساجی و... باعث شده است این ماده در سراسر جهان در حجم انبوه تولید شود .در سال 2016 چیزی در حدود 0 میلیون تن سدیم هیدروکسید در جهان تولید شد.

یکی از کاربردهای سدیم هیدروکسید در کارخانه ها به منظور حذف کردن گازهای اسیدی مثل دی اکسید گوگرد قبل از ورود به محیط زیست استفاده میشود.در صنعت برای تولید فلز الومینیوم برای فرایند خالص سازی بوکسیت استفاده میشود.

در کارخانجات تولید کاغذ و مقوا در فرایند تولید کاغذ از چوب با فرایند کرافت سدیم هیدروکسید و سدیم سولفید استفاده میشود.یا این روش مواد غیر ضروری حل شده و تنها سلولز خالص که پایه اساسی تولیدات کاغذ است باقی میماند. سدیم هیدروکسید در فرایند تولید بسیاری از محصولات شیمیایی نقش دارد .پروپیلن اکسید یکی از مهمترین محصولات شیمیایی الی است که در تولید پلی اورتان ها کاربرد دارد .

سدیم هیدروکسید در تولید بسیاری از محصولات شوینده از قبیل صابون ،سفید کننده و سورفکتانت ها مورد استفاده قرار میگیرد.از واکنش گاز کلر با محلول سدیم هیدروکسید ، محلولی شامل سدیم هیپوکلریت ،سدیم کلرید ،و آب تولید میشود .

(Cl2(g) + 2NaOH(aq)  →  NaCl(aq) + NaOCl(aq) + H2O(l

 

سود یا سدیم هیدروکسید ماده خورده ای است که میتواند باعث سوختگی شدید در بافت های بدن انسان است .تنفس بخارات این ماده در مقادیر رقیق میتواند مجاری تنفسی ،گلو و بینی میشود .تنفس بخارات غلیظ این ماده میتواند باعث اسپاسم مجاری تنفسی و التهاب ریه میشود.بلیعدن این ماده میتواند باعث اسیب رسیدن به دستگاه  گوارشی شود .

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

 

کوپلیمر AA/AMPS یکی از کوپلیمرهای اسید اکریلیک میباشد. نام علمی و شیمیایی این ماده acrylanmido-2methylpropanesulfonic acid-2 است . به دلیل دارا بودن استخلاف های کربوکسیل در ساختار شیمیای این ماده دارای خاصیت ضد رسوبی میباشد . استخلاف های گروه سولفونیک در این ماده باعث افزایش قطبیت این ترکیب شیمیایی میشوند.خاصیت ضد رسوبی این ماده به خصوص در برابر کلسیم بسیار کارایی دارد. از این ماده در برابر رسوباتی مانند کلسیم فسفات و کربنات کلسیم استفاده میشود.میتوان گفت این کوپلیمر یکی از بهترین آنتی اسکالانت های مورد استفاده در صنایعی که با آب سر و کار دارند میباشد .زیرا هم عملکرد مطلوبی دارد و هم به عنوان پایدار کننده و دیسپرس کننده میتواند مورد استفاده قرار گیرد.

روش سنتز AMPS

برای تولید این ماده شیمیایی وکوپلیمراز واکنش موادی مانند آب دیونیزه و ایزوپروپیل الکل که در راکتوری که فشار در ان تحت کنترل است وحاوی ترمومتر و همزن و سایر تجهیزات میباشد استفاده میشود . پس از اتمام مدت زمان لازم برای مخلوط شدن اب دیونیزه و ایزوپروپانول  AA ، AMPS و Na2S2O8به مخلوط راکتور افزوده میشود و برای 1 ساعت تیتر میشود.زمان واکنش این مخطور درون راکتور 2 ساعت و تحت دمای 95 درجه میباشد.با اتمام واکنش ایزوپروپیل الکل در فشار نرمال تقطیر صورت میپذیرد.در پایانی ترین مرحله سود به مخلوط واکنش افزوده میشود و با تنظیم شدن PH  در 4 و رسیدن مخلوط در دمای محیط واکنش تمام میشود.محصول واکنش به صورت یک محلول بی رنگ و شفاف میباشد . سنتز این ماده از ماده اولیه ارگانو فسفین ها باعث بالا رفتن اثر سینرژیک این محصول میشود.

مشخصات

شکل ظاهری :مایع ویسکوز بی رنگ متمایل به زرد

محتویات جامد :30-40 % حداقل

مونومر آزاد AA :5/0 %

چگالی :1.05 الی 1.15 گرم بر سانتی متر مکعب در 20 درجه سانتی گراد

PH محلول آبی 1%: 3-4.5

کاربردها و مصارف

از کاربردهای این ماده در صنایع میتوان به استفاده از این ماده به عنوان عامل انتی اسکالانت در سیستم های خنک کننده آبی اشاره کرد.علاوه بر این این ماده در صنعت نفت در مخازن نفتی ،متالورژی، صنایع تولیدی آهن و استیل به منظور جلوگیری از رسوبات اکسید اهن ، صنایع رنگ سازی ،نساجی و... اشاره کرد.

به طور کلی میتوان گفت که کوپلیمر محصول حاصل از واکنش پلیمریزاسیون چند مونومر مختلف میباشد .

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

بوراکس  یا همان سدیم تترا بورات که با فرمول شیمیایی Na2B4O7.10H2O ترکیبی از اسید بوریک ،سدیم اکسید  و اب میباشد و میتوان گفت فرمی از سدیم بورات طبیعی است .بوراکس از کلمه گلیستن که به معنای براق میباشد گرفته شده است . کانی این ماده براق میباشد .این ماده به صورت  خشک و هیدراته میباشد . فرم ابدار ان به صورت پنتا هیدرات و دکا هیدرات میباشد.

خصوصیات

این ماده یک نمک قلیایی است

شکل ظاهری :پودر سفید و بلوری

جرم مولی :201.22 گرم بر مول خشک

دانسیته :2.4 گرم بر سانتی متر مکعب خشک

نقطه ذوب:743 درجه سانتی گراد خشک

نقطه جوش : 1575 درجه سانتی گراد خشک

حلالیت در اب: 31.7 گرم در لیتر

 

بوراکس یا دی سدیم بورات از سنگ معدن بورات استخراج میشود به صورت طبیعی از کانی های منبع ان استخراج میشود. و روش های محدودی برای تولید صنعتی آن وجود دارد . این ماده که معمولا فرم پنتا دارای 5 مولکول آب و فرم دکا دارای 10 مولکول آب میباشد . پس از شکستن سنگ معدن بورات آن را در محلول آبی برگشتی جوشان که جاوی بوراکس میباشد حل میکنند. کلوخه های رس موجود در این دوغاب برای شفاف ساختن محلول جدا میشوند و برای کریستالیزاسیون محصول مورد نظر در دمای مخصوص از خنک کننده های تبخیری استفاده میشود.

کاربرد های بوراکس

بوراکس دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی و ضد قارچ دارد . به همین دلیل از این ماده برای افزایش قدرت پاک کنندگی در مخازن شوینده استفاده میشود.

این ماده به منظور از بین بردن رسوب و جرم در سرامیک در پاک کننده های سرامیکی استفاده میشود. برای شستشوی فرش ها میتوان از محلول آبی بوراکس استفاده کرد . علاوه بر خاصیت شوینده این ماده میتواند حشرات موذی مثل کک که در پرز و الیاف فرش و تشک زنئگی میکند را نابود کند.علاوه بر کاربرد این ماده به منظور شوینده . این ماده به عنوان منبع عنصر بور شناخته میشود بنابر این میتوان از بوراکس به مقدار اندک به خاک اضافه کرد که باعث رشد درخت های سیب جوان میشود . عنصر بور برای رشد کافی بذر و میوه ها لازم میباشد.برای از بین بردن علف های هرز میتوان از محلول آبی بوراکس استفاده کرد. برای زدودن زنگ زدگی از روس سطوح آهنی و ظرف و ظروف خانگی میتوان از محلول بورکس که شامل  بوراکس ،اب گرم و اب لیمو میباشد استفاده کرد.

این ماده دارای کاربرد گسترده ای در کشاورزی میباشد .

با از ابین بردن رطوبت مازاد از پوسیدگی گل و شکوفه ها جلوگیری میکند.

افزودن ان به خاک میتواند افات ریشه را از بین ببرد وبرای از بین بردن علف های هرز مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد بوراکس در صنایع غذایی ممنوع میباشد زیرا میتواند باعث بروز سرطان کبد شود اما برای نگهداری خاویار ،نودل،برنج بخار پز و... در امریکا و اندونزی مورد استفاده قرار گرفته شده است.

 

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

MOPA چیست؟

MOPA چیست؟ 3متوکسی پروپیل آمین به صورت مایعی شفاف و بی رنگ میباشد که در آب و حلال های آلی محلول میباشد.

 

از خصوصیات و ویژگی های این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد

فرمول شیمیایی:C4H11NO

وزن مولی:89.14 گرم بر مول

شکل ظاهری :مایع بی رنگ و شفاف

نقطه انجماد:-76 درجه سانتی گراد

نقطه اشتعال:27 درجه سانتی گراد

چگالی ویژه :0.87

حلالیت در اب :>10

pH: 11

 

موارد مصرف

 

از واکنش موپا با دی سولفید های بیس تولید میشود که در کنترل قارچ کپک در رنگ های لاتکس و آلکیدی مورد استفاده قرار میگیرد.از واکنش MOPA با اکریلونیتریل به عنوان عامل منعقد کننده یا فلوکولانت استفاده میشود.

این ماده کاربرد های بسیاری در صنایع مختلف دارد و تولید محصولات مختلفی مورد استفاده صنعتگران و تولید کنندگان قرار میگیرد.در تولید محصولاتی مانند حشرع کش ،حلال رنگ،منسوجات،تولید رنگ،ایزوسیانات مبتنی بر پلی بوتادی ان ،رزین پلی آمید،اصلاح سطوح آلومینیومی،تنظیم کننده رشد گیاهان،ضد خوردگی و....مور استفاده قرار میگیرد.

این ماده به عنوان یک عامل بازدارنده و کنترل کننده خوردگی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد در سیستم های میعان بخار در کاهش خورگی ناشی از حضورCO2 در اب کاربرد دارد .به علاوه در سیستم و تجهیزات مربوط به صنایع پالایش روغنبه عنوان ماده بازدارنده خوردگی مورد استفاده قرار میگیرد.

ایمنی

این ماده خطرناک است .تماس آن با پوست منجر به ایجاد حساسیت های پوستی میشود و در صورتی که با چشم تماس پیدا کند باعث سوزش چشم و پوست میشود.مصرف خوراکی آن سمی است و با شاخص LD5069 گرم بر کیلوگرم  در گروه مواد سمی طبقه بندی میشود .نفوذ این ماده در پوست برابر با شاخصLD50 به میزان 3.3 گرم در کیلوگرم میباشد و درجه کمی از سمیت در تماس پوستی دارد اما این ماده برای پوست یک ماده خورنده است .مطالعات آزمایشگاهی بر روی این ماده نشان داده است که استنشاق بخارات و گزهی این ماده خطر مرگ ومیر بر روی حیوانات ازمایشاهی نداشته است.اما به منظور رعایت ایمنی و پیشگیری از آسیب های احتمالی لازم است قبل از کار با این ماده شیمیایی MSDS آن کاملا و با دقت مطالعه شود و با رعایت نکات ایمنی و اماده سازی محیط کار از نطر تهویه مناسب و مجهز شدن به عینک ایمنی محافظ صورت لباس مخصو دستکش محافظ و چکمه پلاستیکی اقدام به مورد مصرف قرار دادن این ماده شود .در صورتی که این ماده با چشم یا پوست تماس پیدا کند منطقه مورد تماس باید 15 دقیقه با آب شستشو پیدا کند .درصورتی مصرف خوراکی و بلعیدن این ماده نباید شخص را واردار به استفراغ کرد و باید مقادیر زیاد آب که به میزان برابر با سرکه ترکیب شده است نوشیده شود

 

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

اسید استئاریک با فرمول شیمیایی C18H36O2 دارای زنجیر بلند 18 کربنه است که از هیدرولیز چربی حیوانی یا از طریق هیدروژانسیون روغن های گیاهی تولید میشود.این ماده یک اسید چرب اشباع است .

 خصوصیات فیزیکی

شکل ظاهری : پودر سفید رنگ

فرمول شیمیایی: C18H36O2

جرم مولی:284.484 گرم بر مول

نقطه ذوب :69.3 درجه سانتی گراد

نقطه جوش:361 درجه سانتی گراد

دانسیته:0.9408 گرم بر سانتی متر مکعب در 29 درجه سانتگراد و 0.847 گرم بر سانتی متر مکعب در 70 درجه سانتی گراد

حلالیت : در الکیل استات ها ، الکل ها، فنیل ها، CCL4 ،HCOOCH3 محلول میباشد

حلالیت در اتانول :2.25 گرم در 100 گرم در 20درجه سانتی گراد

حلالیت در استون:4.46 گرم در 100 گرم

حلالیت در کلروفرم:18.4 گرم در 10 گرم

حلالیت در تولوئن:15.75گرم در 100 گرم

حلالیت در آب:0.00029 گرم در 100 گرم

حلالیت در دی کلرو متان:3.58 گرم در 100 گرم

کاربردها

اسید استئاریک در صنایع مختلفی کاربرد دارد . در صنایع تولید کننده لاستیک از این ماده به میزان بسیار کم به عنوان پر کننده یا فیلر  و نرم کننده در لاستیک استفاده میشود که همین میزان کم هم تاثیرات چند گانه بر روی خواص و ویژگی های محصول تولیدی میگذارد .مثلا استفاده از این ماده  بر روی ویکوزیته محصول تولیدی تاثیر میگذارد.

استفاده از استئاریک اسید باعث تسهیل شدن فرایند مخلوط کردن میشود . استفاده از استئاریک اسید و اکسید روی در تولید لاستیک ها منجر به بهبود خواص فیزیکی مطلوب لاستیک میشود.برای دستیابی به خواص مطلوب این مواد به نسیبت بهینه با شاخص Phr استئاریک اسید 2 و اکسید روی 5 مورد استفاده قرار میگیرد.علاوه بر صنایع تولید کننده لاستیک این ماده کاربردهای دیگری نیز در تولید منسوجات ،تولید محصولات شوینده ،روان کننده ها دارد به علاوه در صنایع تولید کننده شمع ومداد شمعی استاریک اسید به عنوان ماده اولیه استفاده میشود .این ماده در تولید صابون و پلاستیک نیز به عنوان عامل نرم کننده مورد استفاده قرار میگیرد.

تولید اسید استئاریک

این ماده که با نام اسید اکتا دکانوئیک منابع مختلفی مانند چربی های حیوانی ،چربی های گیاهی و دانه های روغنی دارد . میتوان گفت این ماده به مقدار 30 در صد  در چربی های حیوانی ،28تا 45 درصد از چربی های گیاهی مانند روغن درخت کاکائو و درخت شیا و درخت نخل و... و حدود 5 درصد در دانه های روغنی یافت میشود.

گرید تجاری این ماده ترکیبی از استئاریک اسید و اسید پالمیتیک به میزان برابر است .

ابن ماده که به نام استر گلیسرول در منابع چربی حیوانی و گیاهی پیئا میشود در محصولات غذایی مثل گوشت ،شکلات،روغن نارگیل و... به وفور وجود دارد .تحقیققات نشان داده است که استفاده از این ماده برای سلامتی قلب و عروق خطری به وجود نمی اورد

  • yasaman hpour
  • ۰
  • ۰

تری سدیم فسفات چیست؟ TSP یک ماده شیمیایی معدنی با فرمول شیمیایی Na3PO4  است .شناسه پاپ  کماین ماده شیمیایی E339 است .از این ماده در تولید محصولات مختلفی استفاده میشود .برای مثال برخی از محصولات شوینده مراقبت شخصی مانند خمیر دندان یا دهانشوی ها ، شوینده هایی مانند شامپو  حاوی تری سدیم فسفات هستند . علاوه بر این در تولید محولات از=رایشی و سفید کننده نیز این محصول کاربرد دارد . این ماده غذایی در مکمل هایی مورد استفاده در ورزش و بدن سازی نیز یافت میشود.

خصوصیات

فرمول شیمیایی: Na3PO4

وزن مولی: 174.259 گرم بر مول

شکل ظاهری :پودر کریستالی یا گرانول سفید رنگ

دانسیته :2.536 گرم بر سانتی متر مکعب خشک در 17.5 درجه سانتی گراد -1.62گرم بر سانتی متر مکعب دودکاهیدرات در 20 درجه سانتی گراد

نقطه ذوب:1583 درجه سانتی گراد خشک-73.4 درجه سانتی گراد ابدار

نقطه جوش:100 درجه سانتی گراد –فرم هیدراته تجزیه میشود

حلالیت در آب:12 گرم در 100 میلی لیتر در 20 درجه سانتی گراد خشک-28.3 گرم در 100 میلیلیتر ابدار

حلالیت در سایر حلال ها : در اتانول نامحلول است

تری سدیم فسفات چه کاربردهایی دارد؟

این ماده در دو گرید غذایی و صنعتی تولید میشود .استفاده از تری سدیم فسفات در تولید محصولات شوینده بسیار کاربرد دارد . نقش این ماده در تولید محصولات شاینده به دلیل خاصیت تمیز کنندگی ان است . اما امروزه به دلایل زیست محیطی استفاده از ان در تولید محصولات شوینده کاهش یافته است.علاوه بر کاربرد ان به عنوان یکی از مواد اولیه در تولیدات صنایع شوینده از این ماده به عنوان یک افزودنی غذایی در صنایع تولید مواد غغذایی استفاده میشود. همانطور که در مقدمه اشاره شد شناسه پاپ کم این ماده در تولید مواد غذاییE339 میباشد .این ماده به دلیل کاربردی که به عنوان تنظیم کننده میزان اسیدیته و نقش امولسیفایر در تولید محصولات غذایی استفاده میشود . علاوه بر این استفاده از ان در محصولات غذایی میزان مواد مغذی موجود در این محصولات را تقویت میکند .

تری سدیم فسفات که با نام اختصاری STP شناخته میشود در تولید محصولات غذایی بسیاری اربرد دارد برای مثال از این ماده در تولید فراورده های گوشتی مختلف مثل سوسیس ،کاالباس،ژامبون ،برخی محصولات لبنی ،انواع نان ،شیرینی جات، کیک ،کلوچه،خمیر پیتزا ،پودر کیک و... کاربرد دارد . میتوان گفت تمام مواد غذایی فراوری و منجمد شده حاوی این ماده هستند .

استفاده از این ماده در تولید مواد غذایی مجوز های لازم از سازمان غذا و داروی امریکا (FDA)را اخذ نموده است .

روش تولید این ماده از طریق واکنش اسید فسفریک با سودا اش میباشداین ماده اغلب به شکل گرانول سفید رنگ یا فرم هیدراته ان کریستالی میباشد که به خوبی در اب حل میشود . محلول حاصل از انحلال TSP دراب دارای خاصیت قلیایی با PH حدود 12 میباشد .

  • yasaman hpour